
Fjäle
Här i Ala har människan sedan järnåldern lämnat spår av husgrunder, brunnar och gravfält efter sig. Sägnerna berättar om Fjälebysen, en rik och stolt bonde vars vrede kostade både en präst och honom själv livet. Än idag sägs hans ande vaka över platsen.
Fjäle är mer än en ödegård - det är ett möte mellan historia och natur, mellan myt och verklighet. Ett kulturlandskap som stått orört i århundraden där varje vindpust bär ekon av liv som en gång levdes här. Det är i denna anda vi låtit vår whisky mogna -stilla, stolt och formad av tidens gång.
.
Fjäle har lagrats på svensk, fransk och amerikansk ek (Quercus Robur och Quercus Alba).
De 16 svenska ekfaten är kolade, 50 liter, återanvända mellan 5 till 7 gånger och ger fortfarande både färg och smak.
Det franska fatet från Cognac är medium rostat, 400 liter och de två amerikanska faten är återanvända bourbon barrel på 200 liter.
Faten är fyllda mellan 2018-02-06 och 2018-07-25 och buteljerade 2025-10-13
Fjäle använder vårat lätt rökiga recept (ca 20 ppm) i vilket vi påbörjar skärningen till hjärtat efter 30 minuter och avslutar vid 61% ABV.
Den torv vi använder vid mältningen av kornen ger doft och smak av aska och lakritsrot.
Kornet som användes under 2018 var av typen Propino och är odlat ekologisk och KRAV-märkt på Gotland.
Fakta om Fjäle:
-
Ålder: 7 år
-
Alkoholstyrka: 46 %
-
Volym: 500 ml
-
Upplaga: 3564 flaskor
-
Försäljningsstart 7:e juli 2025
-
Butik: Systembolaget
-
Artikelnummer på systembolaget: 3317502
Här är våra smaknoteringar för Fjäle:
-
Färg: Tawny 1.4
-
Doft: Lätt rökighet, tuggummit Riff, ceder
-
Smak: Sötlakrits, bränt socker, ek
-
Avslut: Honung, ek och lakritsrot

Mer fakta kring denna utgåva
KORN OCH FAT
KORNTYP: Propino ekologiskt odlat på Gotland
GÅRDAR: Halner gård, Bro och Sigdes gård, Rone
MÄLTNING: Mältas på Sigdes gård i Rone, Gotland
VATTEN: Gotländskt hårt vatten
JÄST: Torr jäst för Maltwhisky. DistilaMax MW
FATTYPER: Refill American oak, Refill bourbon, Swedish oak
STORLEK PÅ FAT: 45,50, 125, 200 & 325 liters fat
FAT FYLLNING: 2018
BUTELJERING: 2025 Nov
DESTILLERIET
DESTILLERINGSANSVARIG: Yngve Martis-Odelind & Gustav Brandt
BLENDERS: Christer Roslund, Mattias Croon, Simon Hägg, Jonas Gahm-Wesström
MIXER: Yngve Martis-Odelind, Gustav Brandt
BUTELJERING: Yngve Martis-Odelind, Gustav Brandt, Toini Nilsson
PRODUKTION & DESIGN - FLASKA
FLASKA: Saverglass, Frankrike
KORK: Vinolok, Tjeckien
KAPSYL/HÄTTA: Glas och flaskor
ETIKETT: Saverglass, Frankrike
DESIGN ETIKETT : Alexandra Hytönen, AlexiCraft
DESIGN FLASKA : Edvin Holm
TEKNISKA RITNINGAR FLASKAN: Saverglass, France
DESIGN KORK: Vinolok, Tjeckien
GOTLAND WHISKYS TEAM
TRYCKERI: Lprint
EKONOMI: Susanne Markvardsen
MARKNADSFÖRING: Mattias Croon, Johan Dalnert
VD- GOTLAND WHISKY: Mattias Croon
INGÅENDE FAT - BATCH 1
FATNR / DATUM / FATTYP / STORLEK / ÅLDER
#767 / 2018-05-30 / Ekfat (boost svensk ek) / 325 / 7
#792 / 2018-07-04 / 2nd fyllning Bourbon (boost sv ek)) / 125 / 7
#1785 / 2018-02-06 / 6st fill Sv. ek (tidig. Cognac 1+) / 45 / 7
#1786 / 2018-02-06 / 6st fill Sv. ek (tidig. Cognac 1+) / 50 / 7
#1787 / 2018-02-06 / 7st fill Sv. ek (tidig. Cognac 1+) / 50 / 7
#1787 / 2018-02-06 / 7st fill Sv. ek (tidig. Cognac 1+) / 50 / 7
#1789 / 2018-02-06 / 5st fill Sv. ek (tidig. Cognac 1+) / 50 / 7
#1790 / 2018-02-06 / 5st fill Sv. ek (tidig. Cognac 1+) / 50 / 7
#1791 / 2018-02-06 / 5st fill Sv. ek (tidig. Cognac 1+)/ 50 / 7
#1792 / 2018-02-06 / 5st fill Sv. ek (tidig. Cognac 1+) / 50 / 7
#1793/ 2018-02-06 / 7st fill Sv. ek (tidig. Cognac 1+) / 50 / 7
#1794 / 2018-02-06 / 7st fill Sv. ek (tidig. Cognac 1+) / 50 / 7
#1795 / 2018-02-06 / 6st fill Sv. ek (tidig. Cognac 1+) / 50 / 7
#1796 / 2018-02-06 / 6st fill Sv. ek (tidig. Cognac 1+) / 50 / 7
#1797 / 2018-02-06 / 6st fill Sv. ek (tidig. Cognac 1+) / 50 / 7
#1798 / 2018-02-06 / 6st fill Sv. ek (tidig. Cognac 1+) / 50 / 7
#1799 / 2018-02-06 / 5st fill Sv. ek (tidig. Cognac 1+) / 50 / 7
#1800 / 2018-02-06 / 5st fill Sv. ek (tidig. Cognac 1+) / 50 / 7
#810 / 2018-02-06 / Andra fyllnig amerikansk ek kolad (boost svensk ek) / 200 / 7
