top of page
fjale_FRONT.jpg

Fjäle

Här i Ala har människan sedan järnåldern lämnat spår av husgrunder, brunnar och gravfält efter sig. Sägnerna berättar om Fjälebysen, en rik och stolt bonde vars vrede kostade både en präst och honom själv livet. Än idag sägs hans ande vaka över platsen.

Fjäle är mer än en ödegård - det är ett möte mellan historia och natur, mellan myt och verklighet. Ett kulturlandskap som stått orört i århundraden där varje vindpust bär ekon av liv som en gång levdes här. Det är i denna anda vi låtit vår whisky mogna -stilla, stolt och formad av tidens gång.

.

Fjäle har lagrats på svensk, fransk och amerikansk ek (Quercus Robur och Quercus Alba).

De 16 svenska ekfaten är kolade, 50 liter, återanvända mellan 5 till 7 gånger och ger fortfarande både färg och smak.

 

 

Det franska fatet från Cognac är medium rostat, 400 liter och de två amerikanska faten är återanvända bourbon barrel på 200 liter.

Faten är fyllda mellan 2018-02-06 och 2018-07-25 och buteljerade 2025-10-13

 

Fjäle använder vårat lätt rökiga recept (ca 20 ppm) i vilket vi påbörjar skärningen till hjärtat efter 30 minuter och avslutar vid 61% ABV.

Den torv vi använder vid mältningen av kornen ger doft och smak av aska och lakritsrot.

Kornet som användes under 2018 var av typen Propino och är odlat ekologisk och KRAV-märkt på Gotland.

Fakta om Fjäle:

  • Ålder: 7 år 

  • Alkoholstyrka: 46 %

  • Volym: 500 ml

  • Upplaga: 3564 flaskor

  • Försäljningsstart 7:e juli 2025

  • Butik: Systembolaget

  • Artikelnummer på systembolaget: 3317502

Här är våra smaknoteringar för Fjäle:

  • Färg: Tawny 1.4

  • Doft: Lätt rökighet, tuggummit Riff, ceder

  • Smak: Sötlakrits, bränt socker, ek

  • Avslut: Honung, ek och lakritsrot

Mer fakta kring denna utgåva

KORN OCH FAT

KORNTYP: Propino ekologiskt odlat på Gotland

GÅRDAR: Halner gård, Bro och Sigdes gård, Rone

MÄLTNING: Mältas på Sigdes gård i Rone, Gotland

VATTEN: Gotländskt hårt vatten

JÄST: Torr jäst för Maltwhisky. DistilaMax MW

FATTYPER: Refill American oak, Refill bourbon, Swedish oak

STORLEK PÅ FAT: 45,50, 125,  200 & 325 liters fat

FAT FYLLNING: 2018

BUTELJERING: 2025 Nov

DESTILLERIET

DESTILLERINGSANSVARIG: Yngve Martis-Odelind  & Gustav Brandt

BLENDERS:  Christer Roslund, Mattias Croon, Simon Hägg, Jonas Gahm-Wesström

MIXER: Yngve Martis-Odelind, Gustav Brandt

BUTELJERING: Yngve Martis-Odelind, Gustav Brandt, Toini Nilsson

 

PRODUKTION & DESIGN - FLASKA

FLASKA: Saverglass, Frankrike
KORK: Vinolok, Tjeckien
KAPSYL/HÄTTA: Glas och flaskor
ETIKETT: Saverglass, Frankrike
DESIGN ETIKETT : Alexandra Hytönen, AlexiCraft
DESIGN FLASKA : Edvin Holm
TEKNISKA RITNINGAR FLASKAN: Saverglass, France
DESIGN KORK: Vinolok, Tjeckien

GOTLAND WHISKYS TEAM

TRYCKERI: Lprint

EKONOMI: Susanne Markvardsen

MARKNADSFÖRING: Mattias Croon, Johan Dalnert

VD- GOTLAND WHISKY: Mattias Croon

INGÅENDE FAT - BATCH 1

FATNR / DATUM / FATTYP / STORLEK / ÅLDER

#767 / 2018-05-30 / Ekfat (boost svensk ek) / 325 / 7

#792 / 2018-07-04 / 2nd fyllning Bourbon (boost sv ek)) / 125 / 7

#1785 / 2018-02-06 / 6st fill Sv. ek (tidig. Cognac 1+) / 45 / 7

#1786 / 2018-02-06 / 6st fill Sv. ek (tidig. Cognac 1+) / 50 / 7

#1787 / 2018-02-06 / 7st fill Sv. ek (tidig. Cognac 1+) / 50 / 7

#1787 / 2018-02-06 / 7st fill Sv. ek (tidig. Cognac 1+) / 50 / 7

#1789 / 2018-02-06 / 5st fill Sv. ek (tidig. Cognac 1+) / 50 / 7

#1790 / 2018-02-06 / 5st fill Sv. ek (tidig. Cognac 1+) / 50 / 7

#1791 / 2018-02-06 / 5st fill Sv. ek (tidig. Cognac 1+)/ 50 / 7

#1792 / 2018-02-06 / 5st fill Sv. ek (tidig. Cognac 1+) / 50 / 7

#1793/ 2018-02-06 / 7st fill Sv. ek (tidig. Cognac 1+) / 50 / 7

#1794 / 2018-02-06 / 7st fill Sv. ek (tidig. Cognac 1+)  / 50 / 7

#1795 / 2018-02-06 / 6st fill Sv. ek (tidig. Cognac 1+) / 50 / 7

#1796 / 2018-02-06 / 6st fill Sv. ek (tidig. Cognac 1+) / 50 / 7

#1797 / 2018-02-06 / 6st fill Sv. ek (tidig. Cognac 1+) / 50 / 7

#1798 / 2018-02-06 / 6st fill Sv. ek (tidig. Cognac 1+) / 50 / 7

#1799 / 2018-02-06 / 5st fill Sv. ek (tidig. Cognac 1+) / 50 / 7

#1800 / 2018-02-06 / 5st fill Sv. ek (tidig. Cognac 1+) / 50 / 7

#810 / 2018-02-06 / Andra fyllnig amerikansk ek kolad (boost svensk ek) / 200 / 7

lagret.jpg
bottom of page