top of page
bjarge_FRONT.jpg

Bjärge

Bjärge är vår första whisky som har lagrats på delvis på rödvinsfat.

Gotland och därför Sveriges rikaste raukfält finner du i Bjärge på Fårö. Digerhuvud är en specifik plats som kännetecknar detta 3,5km långa och 50 meter breda raukfält där raukarna sträcker sig från en bit ut i vattnet och upp längst kustens vindpinade strandtallar. 

Raukar är i grunden korallrev som fossiliserats vilket inspirerade till färgvalet av denna utgåva som är lagrad på Sangiovese rödvinsfat.

Fakta om Bjärge:

  • Ålder: 6 år 

  • Alkoholstyrka: 46 %

  • Volym: 500 ml

  • Upplaga: 2995 flaskor

  • Försäljningsstart 5:e maj 2025

  • Butik: Systembolaget

  • Artikelnummer på systembolaget: 3415402

Här är våra smaknoteringar för Bjärge:

  • Färg: Tawny (1.4) Brungul

  • Doft: Vinös, vanilj och mandel

  • Smak: Mörka körsbär, timjan och rosmarin

  • Avslut: Mörk choklad, bär, syrlig och sträv. Medium lång

Bjärge har lagrats på sex olika fat, hälften på rödvinsfat, bl.a av typen Sangiovese från norra Italien, vilket ger vinösa toner med en hel del syra som möts upp av second-fill, bourbonfat där råspriten först har lagrats på färska kolade svenska 50 liters ekfat, samma som Lergrav.

 

Samtliga fat utom ett har slutlagrats i drygt ett år på second-fill PX sherryfat för att tillföra en del sötma.

Vinfaten har en ålder på över 8 år samt second-fill bourbonfaten som även dessa har mättats med PX sherry och har lagrats i ca 6,5 år. Smakmässigt har Bjärge varit vår största utmaning för att kunna stävja syran från vinfaten och få en balans mellan syra, ek och sötma.

Mer fakta kring denna utgåva

KORN OCH FAT

KORNTYP: Propino ekologiskt odlat på Gotland

GÅRDAR: Halner gård, Bro och Sigdes gård, Rone

MÄLTNING: Mältas på Sigdes gård i Rone, Gotland

VATTEN: Gotländskt hårt vatten

JÄST: Torr jäst för Maltwhisky. DistilaMax MW

FATTYPER: Refill PX, Sangiovese, Refill Bourbon/Swedish oak

STORLEK PÅ FAT: 200 & 250 liters fat

FAT FYLLNING: 2016 och 2018

BUTELJERING: 2025 Februari

DESTILLERIET

DESTILLERINGSANSVARIG: Yngve Martis-Odelind  & Gustav Brandt

BLENDERS:  Christer Roslund, Mattias Croon, Simon Hägg, Jonas Gahm-Wesström

MIXER: Yngve Martis-Odelind, Gustav Brandt

BUTELJERING: Yngve Martis-Odelind, Gustav Brandt, Toini Nilsson

 

PRODUKTION & DESIGN - FLASKA

FLASKA: Saverglass, Frankrike
KORK: Vinolok, Tjeckien
KAPSYL/HÄTTA: Glas och flaskor
ETIKETT: Saverglass, Frankrike
DESIGN ETIKETT : Alexandra Hytönen, AlexiCraft
DESIGN FLASKA : Edvin Holm
TEKNISKA RITNINGAR FLASKAN: Saverglass, France
DESIGN KORK: Vinolok, Tjeckien

GOTLAND WHISKYS TEAM

TRYCKERI: Lprint

EKONOMI: Susanne Markvardsen

MARKNADSFÖRING: Mattias Croon, Johan Dalnert

VD- GOTLAND WHISKY: Mattias Croon

INGÅENDE FAT - BATCH 1

FATNR / DATUM / FATTYP / STORLEK / ÅLDER

#350 / 2016-11-25 / Sangiovese, Italy / 200 / 8

#1213 / 2018-11-06 / Refill Bourbon& swe oak / 200 / 6

#1215 / 2018-11-06 / Refill Bourbon & swe oak / 200 / 6

#1597 / 2016-04-01 / Refill PX, ex Redwine / 250 / 8,5

#1598 / 2016-04-01 / Refill PX, ex Redwine / 250 / 8,5

lagret.jpg
bottom of page