
Bjärge
Bjärge är vår första whisky som har lagrats på delvis på rödvinsfat.
Gotland och därför Sveriges rikaste raukfält finner du i Bjärge på Fårö. Digerhuvud är en specifik plats som kännetecknar detta 3,5km långa och 50 meter breda raukfält där raukarna sträcker sig från en bit ut i vattnet och upp längst kustens vindpinade strandtallar.
Raukar är i grunden korallrev som fossiliserats vilket inspirerade till färgvalet av denna utgåva som är lagrad på Sangiovese rödvinsfat.
Fakta om Bjärge:
-
Ålder: 6 år
-
Alkoholstyrka: 46 %
-
Volym: 500 ml
-
Upplaga: 2995 flaskor
-
Försäljningsstart 5:e maj 2025
-
Butik: Systembolaget
-
Artikelnummer på systembolaget: 3415402
Här är våra smaknoteringar för Bjärge:
-
Färg: Tawny (1.4) Brungul
-
Doft: Vinös, vanilj och mandel
-
Smak: Mörka körsbär, timjan och rosmarin
-
Avslut: Mörk choklad, bär, syrlig och sträv. Medium lång
Bjärge har lagrats på sex olika fat, hälften på rödvinsfat, bl.a av typen Sangiovese från norra Italien, vilket ger vinösa toner med en hel del syra som möts upp av second-fill, bourbonfat där råspriten först har lagrats på färska kolade svenska 50 liters ekfat, samma som Lergrav.
Samtliga fat utom ett har slutlagrats i drygt ett år på second-fill PX sherryfat för att tillföra en del sötma.
Vinfaten har en ålder på över 8 år samt second-fill bourbonfaten som även dessa har mättats med PX sherry och har lagrats i ca 6,5 år. Smakmässigt har Bjärge varit vår största utmaning för att kunna stävja syran från vinfaten och få en balans mellan syra, ek och sötma.

Mer fakta kring denna utgåva
KORN OCH FAT
KORNTYP: Propino ekologiskt odlat på Gotland
GÅRDAR: Halner gård, Bro och Sigdes gård, Rone
MÄLTNING: Mältas på Sigdes gård i Rone, Gotland
VATTEN: Gotländskt hårt vatten
JÄST: Torr jäst för Maltwhisky. DistilaMax MW
FATTYPER: Refill PX, Sangiovese, Refill Bourbon/Swedish oak
STORLEK PÅ FAT: 200 & 250 liters fat
FAT FYLLNING: 2016 och 2018
BUTELJERING: 2025 Februari
DESTILLERIET
DESTILLERINGSANSVARIG: Yngve Martis-Odelind & Gustav Brandt
BLENDERS: Christer Roslund, Mattias Croon, Simon Hägg, Jonas Gahm-Wesström
MIXER: Yngve Martis-Odelind, Gustav Brandt
BUTELJERING: Yngve Martis-Odelind, Gustav Brandt, Toini Nilsson
PRODUKTION & DESIGN - FLASKA
FLASKA: Saverglass, Frankrike
KORK: Vinolok, Tjeckien
KAPSYL/HÄTTA: Glas och flaskor
ETIKETT: Saverglass, Frankrike
DESIGN ETIKETT : Alexandra Hytönen, AlexiCraft
DESIGN FLASKA : Edvin Holm
TEKNISKA RITNINGAR FLASKAN: Saverglass, France
DESIGN KORK: Vinolok, Tjeckien
GOTLAND WHISKYS TEAM
TRYCKERI: Lprint
EKONOMI: Susanne Markvardsen
MARKNADSFÖRING: Mattias Croon, Johan Dalnert
VD- GOTLAND WHISKY: Mattias Croon
INGÅENDE FAT - BATCH 1
FATNR / DATUM / FATTYP / STORLEK / ÅLDER
#350 / 2016-11-25 / Sangiovese, Italy / 200 / 8
#1213 / 2018-11-06 / Refill Bourbon& swe oak / 200 / 6
#1215 / 2018-11-06 / Refill Bourbon & swe oak / 200 / 6
#1597 / 2016-04-01 / Refill PX, ex Redwine / 250 / 8,5
#1598 / 2016-04-01 / Refill PX, ex Redwine / 250 / 8,5
