top of page
barshalder_FRONT-02_-Återställd.jpg

Barshalder

Barshalder är ett gravfält intill Burgsvikens inre del på södra Gotland, beläget på ömse sidor om gränsen mellan Grötlingbo socken och Fide socken. 

.

När morgondimmorna lättar framträder det gåtfulla gravfältet vid Barshalder på södra Gotland. Det är ett av de större gravfälten på ön med många olika gravformer. 

En av de mest framträdande är skeppssättningen som ännu i dag får oss att tänka på skepp på långa färder. Kanske fraktades drycker från sydligare breddgrader 

på de forntida skeppen precis som faten till denna whisky också har gjort en gång då de innehöll rom. Med nytt recept men troget sitt ursprung till Salvorev, hoppas 

vi att du kommer skapa fler mytomspunna historier med denna romfatslagrade whisky.

Fakta om Barshalder:

  • Ålder: 6 år 

  • Alkoholstyrka: 46 %

  • Volym: 500 ml

  • Upplaga: 3409 flaskor

  • Försäljningsstart 7:e juli 2025

  • Butik: Systembolaget

  • Artikelnummer på systembolaget: 3313502

Här är våra smaknoteringar för Barshalder:

  • Färg: Tawny 1.4 Brons

  • Doft: Rom, citrus och rök

  • Smak: Citrus, aska, söt rök

  • Avslut: Rom, askig rökighet, sötma. Medium lång

Barshalder började sin resa på före detta romfat från Karibien. Dessa uttjänta 200 liters, troligen tidigare bourbonfat, gav en hel del rom doft och smak men
väldigt lite mognad och färg. Hälften av volymen var av vårat lätt rökiga recept och hälften av vårat orökta
recept. Efter fyra år flyttades whiskyn över till 18 stycken 50 liters fat av svensk ek. Dessa svenska ekfat har används mellan fyra och sex gånger tidigare i olika tidsperioder och är fortfarande väldigt potenta.

 

Vid en första blandning av dessa 50 liters fat, tyckte vi att sötman blev för hög och valde därför att ta med ett 500 liters fat med rökigt recept som innehöll whisky som förlagrats på just de 50 liters svenska ekfat som sedan kom att användes som finish för whiskyn som legat på romfaten. Åldern är 6 år då några fat i blandning saknar ca 25 dagar för att helt uppnå 7 års ålder.

 

Sedan blev det dags för namnsättning, vi släppte “Salvorev” år 2023 som var lagrad på före detta romfat, därav flera förslag att återanvända “Salvorev” även denna gång. “Salvorev” var en av våra mest populära utgåvor och sålde slut på några veckor trots att utgåvan var på över 4000 flaskor.

Den stora skillnaden mot just “Salvorev” är att denna utgåva har mycket mer rom i doft och smak. Detta avgjorde till slut att utgåvan fick ett eget namn, Barshalder, då den med sin lätta rökighet och rom i doft och smak förtjänar det.

Mer fakta kring denna utgåva

KORN OCH FAT

KORNTYP: Propino ekologiskt odlat på Gotland

GÅRDAR: Halner gård, Bro och Sigdes gård, Rone

MÄLTNING: Mältas på Sigdes gård i Rone, Gotland

VATTEN: Gotländskt hårt vatten

JÄST: Torr jäst för Maltwhisky. DistilaMax MW

FATTYPER: Refill American oak, Refill bourbon, Swedish oak

STORLEK PÅ FAT: 200 liters fat

FAT FYLLNING: 2018

BUTELJERING: 2025 Maj

DESTILLERIET

DESTILLERINGSANSVARIG: Yngve Martis-Odelind  & Gustav Brandt

BLENDERS:  Christer Roslund, Mattias Croon, Simon Hägg, Jonas Gahm-Wesström

MIXER: Yngve Martis-Odelind, Gustav Brandt

BUTELJERING: Yngve Martis-Odelind, Gustav Brandt, Toini Nilsson

 

PRODUKTION & DESIGN - FLASKA

FLASKA: Saverglass, Frankrike
KORK: Vinolok, Tjeckien
KAPSYL/HÄTTA: Glas och flaskor
ETIKETT: Saverglass, Frankrike
DESIGN ETIKETT : Alexandra Hytönen, AlexiCraft
DESIGN FLASKA : Edvin Holm
TEKNISKA RITNINGAR FLASKAN: Saverglass, France
DESIGN KORK: Vinolok, Tjeckien

GOTLAND WHISKYS TEAM

TRYCKERI: Lprint

EKONOMI: Susanne Markvardsen

MARKNADSFÖRING: Mattias Croon, Johan Dalnert

VD- GOTLAND WHISKY: Mattias Croon

INGÅENDE FAT - BATCH 1

FATNR / DATUM / FATTYP / STORLEK / ÅLDER

#766 / 2018-05-30 / Ekfat (boost svensk ek) / 500 / 7

#1221 / 2018-05-08 / Svensk ek (ex romfat) / 50 / 7

#1222 / 2018-05-08 / Svensk ek (ex romfat) / 50 / 7

#1223 / 2018-05-08 / Svensk ek (ex romfat) / 50 / 7

#1224 / 2018-05-08 / Svensk ek (ex romfat) / 50 / 7

#1225 / 2018-05-08 / Svensk ek (ex romfat) / 50 / 7

#1226 / 2018-05-08 / Svensk ek (ex romfat) / 50 / 7

#1227 / 2018-05-08 / Svensk ek (ex romfat) / 50 / 7

#1228 / 2018-05-08 / Svensk ek (ex romfat) / 50 / 7

#1231/ 2018-05-08 / Svensk ek (ex romfat) / 50 / 7

#1232 / 2018-05-08 / Svensk ek (ex romfat) / 50 / 7

#1233 / 2018-05-08 / Svensk ek (ex romfat) / 50 / 7

#1234 / 2018-05-08 / Svensk ek (ex romfat) / 50 / 7

#1235 / 2018-05-08 / Svensk ek (ex romfat) / 50 / 7

#1236 / 2018-05-08 / Svensk ek (ex romfat) / 50 / 7

#1301 / 2018-05-08 / Svensk ek (ex romfat) / 50 / 7

#1302 / 2018-05-08 / Svensk ek (ex romfat) / 50 / 7

#1303 / 2018-05-08 / Svensk ek (ex romfat) / 50 / 7

#1304 / 2018-05-08 / Svensk ek (ex romfat) / 50 / 7
#1736 / 2018-06-20 / Jamiacan Rom. exp. fr. 674, 671 II Bour. 25-02.17 / 200 / 7

lagret.jpg
bottom of page