Om oss

 

Gotland Whisky Aktiebolag bildades 2004 för att ta fram Gotlands första whisky. I Roma Sockerbruks gamla industrilokaler skapades ett modernt destilleri, med specialdesignade maskiner, för att kunna producera 60 000 liter ekologisk maltwhisky per år.

Åtta år senare, 2012, destillerades de första dropparna. Nu ligger de på amerikanska bourbonfat och på ekfat från legendariska Laphroaig. Den första whiskyn blir en karakteristisk single malt döpt till Isle of Lime och färdig att dricka 2016.  

Gotch istället för Scotch

Gotland Whiskys recept för att tillverka en attraktiv och närproducerad whisky är att odla korn och tillverka sprit i samma område. Det ekologiska kornet växer i närheten av destilleriet och det betydelsefulla vattnet hämtas direkt ur kalkstensberget. Torkning, mältning och rökning äger rum i Ronehamn på södra Gotland och lagring sker i en funktionell byggnad drygt fyra meter under jord, strax intill destilleriet.

Det vi importerar är rådgivaren och whiskynestorn Henry Cockburn från destilleriet Bowmore i Skottland. Henry har bistått oss under hela processen och han kommer fortsätta pendla mellan Gotland och Skottland under lång tid framöver.
 
Uppfört utan lånade pengar

Destilleriet har uppförts utan att låna pengar från vare sig banker eller finansinstitut. Kapitalet som har krävts för att bygga upp verksamheten och kunna driva den vidare kommer från våra drygt 2 200 aktieägare.

Gotland Whisky • Sockerbruket 622 54 Romakloster • Tel: +46 498 27 29 00 • Mail: info@gotlandwhisky.se