top of page

Om oss

En ekologisk gotländsk single malt whisky

Gotland Whisky Aktiebolag bildades 2004 för att ta fram Gotlands första single malt whisky med korn från Gotland.
I Roma Sockerbruks gamla industrilokaler skapades ett modernt destilleri, med specialdesignade maskiner, för att kunna producera 60 000 liter ekologisk maltwhisky per år.

Åtta år senare, 2012, destillerades de första dropparna och 2016 släpptes den första utgåvan.

roma_sockerbruk.jpg

Historia

Gotland Whisky bildades 2004 för att producera öns första whisky. Förutsättningarna för att lyckas bedömdes som mer än goda.

 

Det finns tre skäl till det: befintliga lokaler, ett unikt ekologiskt korn och ett speciellt vatten.

Romas gamla sockerbruk utgör platsen för mäskning, jäsning, destillering, lagring och buteljering. Under åren har de gigantiska lokalerna från slutet av 1800-talet renoverats, byggts om och rustats upp för att motsvara de krav som ställs på ett modernt whiskydestilleri. Mältning och rökning sker i Ronehamn på södra Gotland.

​

Det ekologiska kornet som endast odlas på Gotland skapar unika möjligheter att tillverka en framgångsrik whisky.

För att säkerställa långsiktig produktion har leveranser av kornet reserverats för överskådlig tid. Vårt speciella vatten, som är sprunget direkt ur kalkstensberget, hämtas från egen källa.

2012 var det premiär för de första dropparna.

De första dropparna lades på fat julen samma år.

Styrelsen

Styrelsen

bottom of page