Laup

Gutniskt rymdmått
En LAUP är ett gammalt gutniskt rymdmått. Dialektalt förekommer även variationer som "loop", "lop" eller "laupur", "laupar".
En LAUP motsvarar 1/4 tunnar, eller 8 kappar eller 15 3/4 kannor. En kanna innehåller 2,62 liter vilket gör att en LAUP med andra ord rymmer 41,25 liter.

Då vi värnar om det gutniska har vi valt detta udda mått till våra första privatfat. Måttet användes huvudsakligen för att mäta upp spannmål men vi har valt att använda det till vår whiskylagring.

Vi vill tacka Gutamålsgillet för bifogad information och utdrag ur deras gamla ordböcker.
 Tryck för att läsa utdagen i full storlek

Tunnorna
Ektunorna tillverkas av Thorslundkagge som är ensamma i Sverige om att binda trätunnor för whisky lagring. De Gotländska LAUP-faten tillverkas av en gång använda bourbonfat som Thorslundkagge  bundit om till det ny/gamla formatet.

Johan Thorslund, som driver Thorslundkagge, fick 1997, som den förste i Sverige på 50 år, sitt Mästarbrev i tunnbindaryrket. Hans jakt på kunskap för att binda sin första trätunna förde honom  sommar 1988 till Gotland. Han träffade då Karl Lindbom på södra Gotland, som då var Sveriges enda tunnbindarmästare. Hos denne gamle gotlänning och hantverkare spenderade han en vecka för att lära sig grunderna i tunnbindarkonsten. Följande sommar tog han nästa steg och reste till England för att där  utbilda sig vidare för att kunna binda sin första trätunna av ek. Resten är historia. Läs mer om Johan och hans företag på www.kagge.com

Gotland Whisky • Sockerbruket 622 54 Romakloster • Tel: +46 73-596 37 57 • Mail: info@gotlandwhisky.se